Page content

article content

Kunststof kozijnen schoonmaken

Hoe kunt u het beste uw kunststof kozijnen schoonmaken?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Dit wil alleen niet zeggen dat er geen onderhoud aan uw kunststof kozijnen hoeft te gebeuren. Om het kunststof mooi en netjes te houden zal het op zijn minst 1 a 2 keer per jaar grondig schoongemaakt moeten worden. Ook het hang- en sluitwerk bij voorkeur 2 keer per jaar even grondig schoonmaken en opnieuw invetten. Dit om het functioneren van draai-/kiepramen en deuren soepel te houden.

Wanneer er groene aanslag en zwarte verwering op uw kunststof kozijnen zitten kan dit op den duur uw kozijnen aantasten. Dit hardnekkige vuil laat dan na het verwijderen aangetaste plekken achter op uw kozijnen (uw kozijnen zijn dan ingevreten). En dit zou zonde zijn voor uw kozijnen omdat deze plekken er nooit meer uit te krijgen zijn.

Kunststof kozijnen schoonmaken

Voor het schoonmaken van uw kunststof kozijnen kunt u gewoon gebruik maken van een normaal schoonmaak sopje, waarmee u ook het glas reinigt. Het kunststof absoluut NIET schoonmaken met een schuurmiddel, schuurspons of agressief reinigingsmiddel (zoals wasbenzine, thinner, spiritus of chloor). De afwateringsgaatjes in de onderdorpel van het kozijn dienen ook goed gereinigd te worden (wel afdekkapje eerst verwijderen), deze moeten voor een goede vochtafvoer goed open zijn.

Om het aanhechten van vuil langer tegen te gaan kunt u uw kozijnen nadat ze zijn schoongemaakt en opgedroogd, in de wax zetten. Er is speciale kozijnwax verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Autowas of boenwas werken ook prima en zijn een goedkoper alternatief.

HG heeft een Reiniger en Pollisher speciaal bedoeld voor kunststoffen, deze is bij de bouwmarkt te  verkrijgen.

Kozijnen met een houtnerf-structuur NIET  reinigen met een stoomreiniger, dit laat witte vlekken achter welke moeilijk te verwijderen zijn.

Hang en sluitwerk onderhouden

Vergeet tijdens het schoonmaken van uw kozijnen het hang- en sluitwerk niet mee te nemen. Wanneer er vuil tussen de scharnieren komt kunnen ramen gaan piepen. Het beste is om de onderdelen met een schone droge doek te reinigen en daarna in te vetten met teflonspray of WD-40, beide verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Het niet verstandig om olie te gebruiken, want dit trekt vuil aan. Houdt het hang- en sluitwerk vet en schoon, dit gaat namelijk ook het roesten van alle metalen onderdelen tegen.

wd-40

 

Rubberen raam-/ en aanslagafdichtingen onderhouden

Om de soepelheid te behouden en de levensduur te verlengen is het raadzaam om ook minimaal eens per jaar de afdichtingen in te wrijven met talkpoeder of te behandelen met een hiervoor bedoelde onderhoudsstift. Deze is online te bestellen of verkrijgbaar bij de groothandel voor auto onderdelen.

Wuerth Rubber Onderhoud Stift - Würth afbeelding

Wuerth Rubber Onderhoud Stift

Kortom, het onderhouden van uw kunststof kozijnen door bovenstaande handelingen 2 keer per jaar uit te voeren raden wij u ten zeerste aan. Zowel voor de algehele uitstraling als voor het goed blijven functioneren van de draaiende delen. Tevens houdt u aanspraak op de garantievoorwaarden indien er echt iets mis is met u kunstof kozijnen.

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Kunststof kozijnen schoonmaken

Plaats een reactie


*