Page content

article content

8 tips voor het vervangen van uw houten kozijnen voor kunststof kozijnen!

‘U wilt nieuwe kozijnen aanschaffen omdat u oude houten kozijnen hoognodig aan vervanging toe zijn. Nu is de overweging om de kozijnen zelf te gaan plaatsen of om het uit te besteden. Door zelf te plaatsen bespaart u flink op de montagekosten, maar waar moet u allemaal rekening mee houden????’

Zo gaat u te werk:

  1. Renovatieprofiel 120 mm.

Wij adviseren u bij het houten kozijnen vervangen te kiezen voor het renovatieprofiel 120 mm. De dikte van dit profiel komt overeen met de dikte van houten kozijnen. Ook adviseren wij om te kiezen voor een kozijn met aanslag. De montage gaat makkelijker en het afwerken nadat het kozijn is geplaatst is veelal een stuk eenvoudiger. Vaak is de sparing aan de binnenzijde van uw woning krapper dan aan de buitenzijde doordat aan de binnenzijde veelal tegen het kozijn aan wordt gestuct. Bij het gebruik van een kozijn met aanslag heeft u meer ruimte aan de binnenzijde zodat u minder hoeft weg te breken voordat het kozijn past.

  1. Opmeten bestaande raamsparingen.

Belangrijk bij het kozijnen vervangen is het opmeten van de bestaande raamsparing in uw metselwerk. Dit doet u aan de buitenzijde van de woning. Van metselwerk tot metselwerk (neggekanten). Let op eventueel uitstekende stenen. Meet onder boven en midden. Neem nu de krapste maat en trek hier 10 mm vanaf. Nu heeft u uw kozijnbreedte gemeten. De 10 mm ruimte heeft u nodig zodat het kozijn makkelijk in de sparing past en u nog stelruimte heeft om het kozijn goed waterpas te stellen. Doe nu hetzelfde voor de sparinghoogte.

Wanneer u gaat voor een kunststof  kozijn zonder aanslag en er zitten raamdorpelstenen onder u bestaande kozijn gemetseld dan moet u 20 mm van de krapste maat aftrekken. Raamdorpelstenen hebben aan de bovenzijde een nokje zitten welke ongeveer een centimeter het kozijn in gaat. Wanneer u kiest voor een kozijn met aanslag dan is 10 mm voldoende aangezien het aanslag over dit nokje heen valt. Hieronder een voorbeeld van ons renovatieprofiel 120 mm zonder en met aanslag.

Blockprofil NL Aluplast

  1. Bestellen nieuwe kozijnen.

U heeft nu alle kozijnmaten ingemeten en genoteerd. Nu zult u een keuze moeten maken voor wat betreft de uitstraling van het kozijn. Hiermee bedoel ik:  Wilt u draaikiep-ramen in het kozijn of is het volledig glas bijvoorbeeld? Zijn de kozijnprofielen glad of wilt u er een structuur in hebben? Zijn ventilatieroosters gewenst? Wat voor kleuren of kleurcombinaties zou u graag willen? Voordat de oude kozijnen vervangen kunnen worden zal u eerst een idee moeten hebben wat voor uitstraling u nieuwe kunststof kozijnen moeten hebben.

  1. Nameten nieuwe kozijnen.

U hebt de nieuwe kozijnen geleverd gekregen en wilt nu u oude kozijnen vervangen, meet dan eerst voordat u de oude kozijnen eruit sloopt, de maten van het nieuwe kozijn en van de sparing nogmaals na. Als er iets is mis gegaan (het nieuwe kozijn is te groot of te klein bijvoorbeeld) dan hebt u het oude kozijn gewoon nog in de sparing zitten en kan de fout opgelost worden zonder dat het oude kozijn eruit gesloopt is.

  1. Verwijderen van de oude kozijnen.

De kozijnmaten en sparingmaten komen met elkaar overeen en u gaat nu uw kozijnen vervangen. Eerst zal het bestaande kozijn uit de sparing gesloopt moeten worden. Ga per kozijn te werk. Sloop het oude kozijn eruit en plaats het nieuwe kozijn voordat u aan een eventuele volgend kozijn begint. Verwijder of dek alle waardevolle spullen af met zijlen of doeken. Dek ook de vloer af met een kleed, zeil of stucloper. Tijdens het slopen van het bestaande kozijn komt er nogal wat stof vrij. Verwijder het glas in het bestaande kozijn door eerst de kit in te snijden en daarna de glaslatten te verwijderen. Gebruik hierbij handschoenen aangezien glas scherp is. Het glas is uit het kozijn en nu kunt u het kozijn gaan verwijderen. Zaag met een reciprozaag (zie foto) in het midden van de horizontale staanders van het kozijn een blokje van 10 centimeter.

Let op: Probeer alleen in het kozijn te zagen en niet in de muren,  des te minder u beschadigd des te minder u later hoeft af te werken. Breek het gezaagde blokje uit de kozijnstaanders en nu heeft u ruimte om met een koevoet de rest van het kozijn los te breken. Probeer netjes te slopen en zo min mogelijk schade aan de muren toe te brengen. Verwijder alle uitstekende onderdelen wat in de sparing is achtergebleven zodat de sparing vrij is voor het nieuw te plaatsen kozijn.

Recipro

  1. Wel of geen stelkozijnen maken.

Wanneer u nieuwe kunststof kozijnen toepast met aanslag dan is het wenselijk om stelkozijnen toe te passen. Een stelkozijn is een kader van 18 mm plaatmateriaal wat in de sparing wordt gemonteerd voordat het kozijn met aanslag erin geplaatst wordt. Over de kopse kant van het stelkozijn kan dan nog een kunststof afwerkstrip geplaatst worden (zie foto). Het nieuwe kozijn wordt dan via de glassponning aan het stelkozijn vastgeschroefd. Wanneer u kunststof kozijnen toepast zonder aanslag, dan is het wenselijk om hout in de spouw van het kozijnsparing aan te brengen, zodat u hieraan het nieuwe kozijn kan monteren. Zorg ervoor dat het hout niet uitsteekt uit de spouw waardoor het kozijnsparing krapper wordt.

Stelkozijn

  1. Plaatsen van de nieuwe kunststof kozijnen.

U heeft het oude kozijn uit de sparing verwijderd en de eerste stap voor het kozijnen vervangen is gemaakt. Voor het plaatsen van het nieuwe kunststof kozijn dient u eerst alle draaiende delen uit het kozijn te verwijderen. Zorg dat het draaiende deel in de op slot stand is in het kozijn. Pak een kleine schroevendraaier en tik de scharnierpen in het bovenste scharnier naar beneden. Gebruik nu het raamboompje om het raam in de open stand te zetten en draai het raam in de 90 graden stand. U kunt nu het raam uit het kozijn tillen. Bij kunststof deuren dient u de deur open te maken en in de 90 graden stand te zetten. U kunt nu de deur omhoog tillen waardoor de deur los komt van de scharnieren.

Scharnier draaikiep

Al het vast glas dient ook uit het kozijn gehaald te worden. Tik met behulp van een hamer in het midden tussen de glaslatten (langste glaslatten eerst) een plamuurmes en wrik voorzichtig de glaslat naar buiten zodat deze los komt van het kozijn. Beweeg het plamuurmes langzaam wrikkend omhoog. Tik met een hamer de glaslat schuin naar buiten waardoor u met u handen de glaslat los kan trekken van het kozijn. Merk de glaslat en het kozijn op de plek waaruit de glaslat van het kozijn is gekomen. Elke glaslat en de bijbehorende plaats van het kozijn een ander merkje. Deze dienen later weer op dezelfde plek terug gemonteerd te worden. Wanneer alle glaslatten zijn verwijderd kan het glas uit het kozijn genomen worden. Gebruik hiervoor handschoenen of  glaszuignappen. Bewaar ook de vrijgekomen glasvullers, die heeft u later weer nodig.

glaslat verwijderen

Wanneer alle draaiende delen en al het glas uit het kozijn is verwijderd dient u in de glassponning van de verticale stijlen van het kozijn gaten te boren met een scherp metaalboortje (u boort namelijk ook door het stalen profiel heen). De diameter van dit boortje 0,5 mm kleiner houden dan de diameter van de kunststofkozijnschroeven. Begin 10 cm vanuit de hoeken en daarna om de ca 40 cm. Bij hele lange kozijnen is het verstandig om ook enkele schoefgaten te maken in de horizontale liggers van het kozijn. Let hierbij wel op dat u uiteindelijk niet schroeft door een loden waterkering in de spouw. Gebruik voor de gaten van de onderste horizontale ligger lekker veel siliconenkit na het schroeven, dit om het gat goed af te dichten voor indringend vocht.

gat boren

Het kozijn is nu gereed om het in de kozijnsparing te plaatsen. Plak rondom compriband vlak voordat u het kozijn gaat plaatsen. Dit band is enkele millimeters dik maar kan uiteindelijk uitzetten tot enkele centimeters. Stel het kozijn waterpas in de sparing, gebruik hiervoor eventueel uitvulblokjes. Zorg dat de neggekanten aan beide zijden van het kozijn gelijk zijn. Nu het kozijn goed waterpas is geplaatst kunt u het kozijn met de kozijnschoeven gaan vast schroeven. Alle naden rondom het kozijn aan de binnenkant kunt u afpurren met pur-schuim. U hebt nu uw oude kozijnen vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen, wat rest is nu het afwerken.

  1. Afwerken van de kunststof kozijnen.

U hebt nu uw oude kozijnen vervangen, nu is het zaak om alles af te werken. Als eerste gaat u al het vaste glas terug plaatsen. gebruik weer handschoenen of glaszuignappen. Vul alle hoeken van het glas uit met de glasvullers. Plaats nu alle glaslatten terug en tik deze vast met behulp van een rubbere  hamer. Begin aan de uiteinde van de glaslatten en werk daarna naar het midden toe. Het vaste glas is geplaatst. Plaats nu alle draaiende delen terug in het kozijn. Zorg dat de scharnierpen helemaal omhoog getikt is en niet verder kan, dan zit het raam goed geborgd.

Monteer vervolgens de raamboompjes aan de draaiende delen. In de draaiende delen zitten al voorgeboorde gaten, die exact goed zijn voor de raamboompjes. In gesloten stand is het raamboompje naar beneden. In open stand is het raamboompje horizontaal en in kiep-stand is het raamboompje omhoog. Plaats ook de bijgeleverde afdekkapjes over de scharnierende onderdelen.

Als alle purschuim is uitgehard kunt u het overtollige pur wegsnijden. Alle met pur afgedichte naden kunnen nu worden afgewerkt met afwerklatten. Eventuele kleine overgebleven naadjes kunt u nog afkitten met acrylaatkit.

 

Met deze informatie moet het zeker gaan lukken om u kunststof kozijnen zelf te gaan plaatsen, maar het kan zo zijn dat u nog vragen heeft die in deze blog niet naar voren zijn gekomen. Schroom dan niet om een vraag te stellen in de reactiekolom onderaan deze pagina. Ik zal u vraag dan snel beantwoorden. Wanneer u deze informatie als waardevol beschouwt dan zou ik een reactie in de reactiekolom of een share of like op facebook zeker waarderen. Ook wanneer u geld heeft bespaard door u kozijnen zelf te vervangen is een reactie welkom.

Laat een bericht achter

Comment Section

2 reacties op “8 tips voor het vervangen van uw houten kozijnen voor kunststof kozijnen!


Door Marie de Jonge op 16 juli 2019

Bedankt voor het delen van deze tips om kozijnen te vervangen. Die van mij zijn ook echt aan vervanging toe en ben mij aan het oriënteren op de mogelijkheden. Ik ga de tips voor het verwijderen van de oude kozijnen op een later moment nog even nalezen!


Door Johan op 16 augustus 2019

Een kennis heeft ze laten vervangen, erg mooi geworden, ga nu zelf ook sparen, leuk

Plaats een reactie


*